Založ si blog

Pedagogicko-fakultná (vedecká) terminológia

V rámci prípravy na štúdium pedagogiky (učiteľstva a vychovávateľstva) sme aplikovali vedeckú metódu pozorovania. Pozorovali sme webstránky príslušných fakúlt a katedier v SR s cieľom vybrať si najlepšiu. Vychádzali sme z hypotézy, že označenie jednotlivých katedier je (po mnohých desaťročiach existencie) ustálené, štandardné, rešpektujúce tradície a nebude ho možné použiť ako kritérium pre výber školy na štúdium.

Naša hypotéza sa nepotvrdila. Osem „stěžejních“ fakúlt má málo katedier označených klasicky a štúdia-chtivému ľudu zrozumiteľne, napríklad „Katedra hudobnej, výtvarnej a telesnej výchovy“ (Prešov). Na iných fakultách sa vzdali „výchovy“ pravdepodobne z dôvodu inovatívnosti a atraktívnosti (napr. katedra hudby, katedra hudobnej kultúry).

Najväčšia zhoda je pri výučbe jazykov (Katedra (anglického, maďarského, nemeckého, slovenského…) jazyka a literatúry), ale aj tu je inovatívny predskokan. Jedna z fakúlt ponechala „Jazyk a literatúru“ len slovenčine. Ostatným jazykom pridelila sufix „-istika“. Zoznam jej katedier je nasledujúci: Katedra anglistiky a amerikanistiky, Katedra germanistiky, Katedra rusistiky, Katedra etnológie a mimoeurópskych štúdií, Katedra filozofie a aplikovanej filozofie, Katedra historických vied a stredoeurópskych štúdií, Katedra slovenského jazyka a literatúry, Katedra psychológie, Katedra pedagogiky.

Predpokladáme, že na prvej katedre pribudne v dohľadnej dobe aj austrálistika.

Podľa neoverených informácií sa plánuje aj na (o)statných fakultách prejsť k progresívnej (a hlavne systémovej) terminológii typu „-istika“. Fakulta, ktorá je ťahúňom v tejto oblasti, však nemusí stratiť prvenstvo. Už len vo výučbe jazykov sa ponúka inovatívna Katedra „slovenčinistiky“. Aj ostatné katedry majú možnosť získať systémovým prístupom na atraktívnosti, ako ukazuje nasledujúca tabuľka. (Pri realizácii zmien sa ponúka zároveň vypustiť „-lógia“ z psycho-lógie a etno-lógie. Veď nemáme ani pedago-lógiu či pedagogiko-lógiu, ani histori-lógiu, či slovenčino-lógiu…).


Katedra (pôvodný názov)Katedra (nový názov)
1anglistiky a amerikanistikyanglistiky, amerikanistiky a austrálistiky
2germanistikygermanistiky
3rusistikyrusistiky
4etnológie a mimoeurópskych štúdiíetnológistiky a mimoE štúdistiky, lepšie etnistiky
5filozofie a aplikovanej filozofiefilozofistiky a aplikov. filozofistiky
6historických vied a stredoeur. štúdiíhistoristickej vedistiky a stredoE štúdistiky (historistky)
7slovenského jazyka a literatúryslovenjazykistiky a literatúristiky, jednoducho slovenčinistiky
8psychológiepsychológistiky, lepšie psychistiky
9pedagogikypedagogistiky

Záver: Názvy katedier pedagogických fakúlt môžu slúžiť pre maturantov (aj ich rodičov a sponzorov) ako kritérium výberu školy na získanie kvalifikácie pedagogického zamestnanca. (Pozn: toto nie je reklamný článok.)

Literatúra:

https://www.fedu.uniba.sk/sucasti/katedry
https://pdf.truni.sk/katedry
https://ff.ucm.sk
https://www.unipo.sk/pedagogicka-fakulta
https://www.pdf.umb.sk/katedry/
https://www.pf.ukf.sk/sk/katedry-a-pracoviska-fakulty
https://www.ku.sk/fakulty-katolickej-univerzity/pedagogicka-fakulta/katedry/
https://pf.ujs.sk/sk/
https://www.dti.sk/p/8-organizacna-struktura-vysokej-skoly-dti
https://www.ped.muni.cz/o-nas/organizacni-struktura

Uff, to nám odľahlo…

25.04.2024

Pellegrini. pri fotografovaní: „Keď si uvedomíte, že ako budúci prezident sa fotíte na portrét, ktorý bude visieť na všetkých školách, na úradoch, v rôznych oficiálnych kanceláriách…“ V skutočnosti portrét prezidenta v oficiálnych inštitúciách už dlho nie je samozrejmosťou. Mať ho vyvesený v triedach zákon neprikazuje, potvrdila prezidentka Združenia [...]

Američania darovali Ficovej vláde…

19.04.2024

Získala to F-vláda vďaka iniciatíve pani prezidentke Čaputovej? Alebo má F- vláda svoju novú americkú ***vu? Ako dnes píše HNonline „Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie… Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident Finančnej správy Jozef Kiss.„

Sociálni demokrati…

19.04.2024

Či už k vlastnému prospechu SMERujú, alebo za vlastný prospech HLASujú, títo nikdy neboli a ani nebudú sociálni a už vôbec nie demokrati. Sú to obyčajní pohrobkovia z čias socializmu, ktorí úspešne preniesli starú mantru – kto nekradne, okráda svoju rodinu. Veď na hodinky, ktoré nosí fico či počiatek by ich voliči (cca tretina národa), robotníci a zamestnanci a [...]

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

agoge

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 49410x
Priemerná čítanosť článkov: 1373x

Autor blogu

Kategórie