Založ si blog

Pedagogická veda: miera kvality jej produktov

Poznáme producentov filmov, hudby, reklamy a iných diel. Ale aj producentov zeleniny či údenín. Nemožno opomenúť ani producentov kŕmnych zmesi (zdroj 1).

Pedagogickí vedci sú takisto významní producenti. Kvalitu ich výtvorov stráži MŠ SR (zdroj 2), ale aj učitelia (zdroj 3). A samozrejme konzumenti – študenti pedagogiky a kolegovia – vedci, spravidla tiež ovenčení akademickými titulmi. Tie nám ukazujú na postavenie toho-ktorého vedca/-kyne v pedagogicko-vedeckej hierarchii. Ak sú dvaja vedci/-kyne v tejto hierarchii na rovnakej úrovni, používa sa na posúdenie ich výkonu (napr. za kalendárny rok) počet publikácií, ich závažnosť (monografia, článok v časopise…) a iné kritériá. Za dlhšie obdobie je mierou kvality ich produkcie citovanosť.

VŠ učebnica je prakticky vždy vedeckou publikáciou, ako sa dočítame v jednej z nich: „This book is both a monograph and a textbook“. Keď študent/ka pedagogiky 3 dni pred skúškou siahne po odporúčanom zdroji, má o jeho kvalite isté očakávania. Sú vysoké v prípade textu od napr. pána M. Zelinu, prof. PhDr., DrSc., Dr. h.c. (zdroj 4), o niečo nižšie ak ide o skríptá asistenta Mgr. J. Mrkvičku.

Pre prvú orientáciu o očakávanej kvalite učebnice, vedecko- pedagogickej publikácie, navrhujeme používať ExpQual Index (EQI), produkt z našej dielne.

Je to miera očakávanej (expected) kvality (po obsahovej aj formálnej stránke), akademického „výtlaku“, vzdelávacej a výchovnej mohutnosti publikácie od pedagóga/-gyne/-ov. Konštrukcia EQI je jednoduchá a zmysluplná. Vstupujú doň tituly autora/-ov, ale aj recenzenta/-ov produktu, ako „spolu-páchateľov“ diela.

Váha jednotlivých titulov je nasledujúca: Bc. 1 bod, Mgr. 2, PaedDr. 3, PhDr.  3,  CSc. 4, PhD. 4, Doc. 5, Prof. 6, DrSc. 7 bodov.

(Za tituly MBA a Ing. navrhujeme žiadne body – predpokladáme, že prispievajú ku kvalite pedagogického diela po pedagogicko-didaktickej stránke minimálne.)

Príklad:  Autori diela/produktu: Doc. PhDr.  K. Odpletal, CSc.   5+3+4 =  váha 12,  a PaedDr. K. Zapletalová, PhD.,  3+4 = váha 7.

Recenzenti toho istého diela/produktu: Prof. PaedDr. Ing. Q. Mokrý, PhD., MBA,  6+3+0+4+0 = váha 13  a PaedDr. PhDr. Mgr. I. Suchovič,    3+3+2 = váha 8.

Spolu: INDEX očakávanej kvality EQI produktu má hodnotu 12+7+13+8 = 40.

Je to relatívna miera. Kvalita tejto učebnice by mala byť vyššia v porovnaní s inou učebnicou, EQI ktorej je napr. 28.

Nie sú vylúčené ani iné varianty: napr. váhy jednotlivých titulov by (od Bc. po DrSc.) stúpali strmšie, alebo „vklad“ recenzentov do kvality produktu by mal iba polovičnú váhu a podobne. Toto ponechávame na diskusiu ctenej pedagogicko-vedeckej obci.

ExpQual Index (EQI) kvality učebnice nie je dokonalý, má však nesporné výhody a určite nájde svojich fanúšikov, obdivovateľov a užívateľov.

Literatúra

(1) https://krmiva-drobnochov.webnode.sk

(2) Smernica č. 33/2020 – Ministerstvo školstva SR

(3) Hodnotenie kvality šlabikárov učiteľmi – Pedagogika.sk

(4) Zelina M., 2010 Teórie výchovy alebo Hľadanie dobra SPN Bratislava ISBN 978-80-1001-8840

Američania darovali Ficovej vláde…

19.04.2024

Získala to F-vláda vďaka iniciatíve pani prezidentke Čaputovej? Alebo má F- vláda svoju novú americkú ***vu? Ako dnes píše HNonline „Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie… Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident Finančnej správy Jozef Kiss.„

Sociálni demokrati…

19.04.2024

Či už k vlastnému prospechu SMERujú, alebo za vlastný prospech HLASujú, títo nikdy neboli a ani nebudú sociálni a už vôbec nie demokrati. Sú to obyčajní pohrobkovia z čias socializmu, ktorí úspešne preniesli starú mantru – kto nekradne, okráda svoju rodinu. Veď na hodinky, ktoré nosí fico či počiatek by ich voliči (cca tretina národa), robotníci a zamestnanci a [...]

Model asertivity od MŠ až po UTV

15.04.2024

Pedagógovia jasajú. Od čias Komenského hľadali vzor asertívneho správania, ktorý by používali pre žiakov pri občianskej výchove a výchove charakteru, mravov a slušného správania… najmä pre utiahnutých, tichých, nevýbojných žiakov s nízkym sebavedomím. A to od materskej školy po Univerzitu tretieho veku (UTV). A ajhľa. Problém je vyriešený. Samo-odhalil a [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

agoge

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 47543x
Priemerná čítanosť článkov: 1358x

Autor blogu

Kategórie